ADVERTISING

TEMAN SAYA DI BLOGGER

ARTIS INDONESIA - DUDE HERLINO -

AKTRESS INDONESIA DUDE HERLINO

DUDE HERLINO dilahirkan di Jakarta, pada 2 disember 1980. Dude kini berumur 29 tahun. Dude mula dikenali ramai pada tahun 2005 setelah membintangi sinetron CINCIN yang diminati ramai. Setelah itu, nama Dude semakin dikenali di tanah air Indonesia kerana banyak tawaran yang diterima.

Nama Dude adalah singkatan dari "Dua Desember" iaitu tarikh kelahirannya. Aktress kacak yang popular dengan panggilan Dude ini seorang yang beragam Islam dan banyak membintangi beberapa buah filem antaranya ialah Gua Kapok Jatuh Cinta dan Disini Ada Setan The Movie. Dia juga turut terlibat dalam layar kaca Indonesia seperti Disini Ada Setan, Ada Apa Denganmu, Cincin, Intan, Cahaya dan yang terkini ialah NIKITA.

Kini Dude bernanung dibawah naungan produksi SinemaArt. Dia juga adalah alumnus dari SMAN 36 dan Universitas Indonesia. Hobinya membaca dan buku kegemarannya ialah Hidup Sebelum Mati, Ayat-ayat Cinta dan Rich dad Poor Dad.

DUDE HERLINO nama yang tidak asing lagi di tanah Indonesia. Namanya yang meningkat naik oleh kerana kredibilitinya yang senang dan diminati ramai pihak. Bukan sahaja kacak tetapi pandai menyesusaikan watak-watak yang dipegangnya.

Oleh : FatahyaKu...