ADVERTISING

TEMAN SAYA DI BLOGGER

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan 1434

Alhamdulillah... berjumpa lagi pada ramadhan tahun ini. Masih diberikan nafas untuk merasai kehangatan ramadhan kali ini.

Dengan harapan dan doa semoga ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelum ini dan dapat dipertingkatkan lagi amal ibadah..insyaAllah... bukan hanya di bulan ramadhan tetapi tetap sama di bulan2 selain ramadhan...

Ayuh kawan2 sempurnakan puasa dengan sebaiknye..jangan puase yang yuk ye... manusia tidak nampak apa yang ada buat tetapi Allah Maha Mengetahui....

Ber"chatime' bersama adikku....

Sebenarnye semalam berchachatime nie... tapi baru nak postkan malam ni...baru je tak busy sangat kan..

Ingatkan rasa dia macam mana rupanya sama je..tapi memang sedaplah choc+oreo..yang "large" punyelak tuh..nasib xmakan boleh lah jugak habiskan...

Lama sebenarnye tak berjumpa dengan adik angkat nie...bila dah jumpa citer sakan..tapi itulah bercerita pun still de limit jugak...

After maghrib we oolsss balik umah masing2 coz nak solat kat umah masing2 kan...nak cari surau jauh pulak..hihi...itulah if jumpa mase habis kerja kan...

Tempat pun last minute je...kalo plan awal2 boleh g jauh sikit yg senang nak solat..kankankan..xpe ek dik..next time kita jumpa lagi ea...

Ok itu je nak bagi tahu..hihi...

Selamat tahun baru 2013

Apa khabar semuanya? Sihat tak? Saya selaku tuan ampunya rumah kecik molek n comel ini sudah lama rasanya tidak meluangkan masa disini. Tahun baru pastinya dengan azam baru. Tunggu episod seterusnya yea...

HARGAILAH DIRI KERANA DIRI BUKAN RINGGIT NILAINYA...

Adakala  pergaduhan  berlaku bukan kerana masalah yang besar, tetapi kerana sikap  ego  dan  sukar  bertolak  ansur merajai diri. Pergaduhan adalah permulaan kepada keretakan hubungan silaturrahim. Terputusnya silaturrahim maka terputuslah rahmat dari Allah.

Hati kita akan merasa tidak senang apabila kita membawa sampah kotor dan  busuk  ke mana  sahaja  kita pergi. Beginilah  rasanya  apabila kita menyimpan perasaan benci dan marah pada orang lain. Buanglah perasaan itu kerana ia hanya akan membebankan kita. Perkara yang kotor, busuk dan buruk tidak harus disimpan dan dibawa ke mana-mana pun bersama kita.

Beribadah dengan kuat akhirnya menjadi rugi apabila amalan itu ditayang-tayangkan pada umum . Usahlah bercerita tentang ibadah yang dilakukan demi meraih pujian dan perhatian teman. Kerana yang memberi ganjaran ke atas setiap amalan yg dilakukan hanyalah Allah. Biarlah Allah saja yang tahu segalanya.

Tiada kesudahan kesalahan dan dendam yang diungkit-ungkit. Hanya akan menambahkan benci, menyakitkan hati dan mengganggu jiwa raga. Orang yang suka mengungkit-ngungkit mudah dikuasai syaitan.

TANPAMU DISISI

Tak guna ku merayu
Jika orang tak sudi
Hanya menambah pilu dihati
Lebih baik ku pergi
Dan bila dirimu dah ada benci
Lalu diriku kau singkirkan
Dengan tiba-tiba
Sampainya hatimu...

Akan ku teruskan hidup ini
Walaupun dirimu tiada disisi
Akan ku teruskan perjalanan
Ku sendiri tanpamu disisi ku

Jangan lagi dirimu bertanya
Tentang diriku ini
Biarlah ku menyepi
Susah payah ku sendiri
Hanya airmata menemani
Sepanjang malamku yg sepi...

copyright : Hamba Allah

Testing post via HTC ANDROID PHONE....

I just want to say Good Night and Sweet Dream...

..a dream...a real situation.... a story mory.... Owh i don't know what i say....

Hehehehehe....just testing here...

TARGET...!!!!!!!!!!!

Kali ini saya ingin kongsikan cerita lagi ....

Selamat meningkat umur buat Cik Siti Nor Fatahya ye. Setiap kali tahun baru pasti berkira-kira dengan usia. Semakin meningkatnya tahun makin meningkat jugalah usia kita. Selagi hayat masih ada lakukanlah dan gunakanlah masa yang ada itu dengan sebaiknya.

Banyak sangat target yang cuba dibuat. Semakin hari semakin banyak dan banyak sekali. Tahun baru ini target saya adalah ingin menjadi insan yang baik dan berbakti kepada ibu dan ayah.


Sebagai seorang anak saya rasa bersyukur dan redha dengan kehidupan yang ada sekarang. Tanpa didikan dari ibu dan ayah tentu saya tidak seperti ini. Dari saya tidak mengenali dunia, tidak mengenal huruf sehinggalah saya tahu siapa pencipta, saya tahu dunia dan saya mengenal huruf dan dapat melakukannya dengan sendiri.


Alhamdulillah walaupun saya bukan dari kalangan keluarga yang kaya raya, tetapi kami hidup sangat bahagia. Saya redha dan bersyukur dengan kehidupan sekarang walaupun dalam kesederhanaan. Sekurang-kurangnya saya merasai sedikit daripada kesusahan sebelum mendapat kesenangan di suatu hari nanti. InsyaAllah. Terima kasih Mak dan Abah. Alang sangat sayangkan Mak dan Abah sangat. Maafkanlah sekiranya ada kekasaran dan tindakan yang pernah alang lakukan sebelum ini. Setiap manusia itu bukanlah dilahirkan sempurna. Ada kelebihan dan keburukan. Semua itu tidak dapat lari dalam diri alang. Alang sangat bahagia dan berbangga mempunyai keluarga yang ada sekarang. TQ sangat-sangat. Alang cuba jadi anak yang baik dan berbakti kepada keluarga. 


Bila dibicarakan tentang target mestilah pencapaian yang berjaya kita capai.


1- Memiliki sedikit harta dunia (/)
2- Berbakti kepada keluarga (/) **tidak terkira jika dibandingkan dgn apa yg diberikan.
3- Mendapat segulung Diploma (/)
4-Mendapat segulung Ijazah (x) ada rezeki insyaAllah akan sambung
5- Dipermudahkan urusan jodoh (x) belum bertemu lagi. InsyaAllah pasti kena berusaha lebih. 
6- Mencari Ilmu akhirat (x) terlalu kerdil dan masih banyak lagi yang perlu di cari gali.


***banyak yang patut disenaraikan. Biarlah rahsia setakat ini.


Semuanya akan di usahakan pada tahun ini. AMIN.

Permulaan Bicara Tahun 2012

Sekejapnye masa berlalu.Baru rasanya saya berada dalam tahun 2011 kini SELAMAT DATANG TAHUN 2012. Begitu cepat dan pantas masa berlalu.


Sekadar ingin berkongsi apa yang terpendam dihati. Tentu ramai sekali dikalangan kita yang mempunyai pengalaman-pengalaman pahit, manis yang sangat sukar untuk dilupakan.


Begitu juga saya, sangat melalui saat-saat yang sangat pahit dan sangat manis. Tentu sekali pengalaman yang manis yang tidak aka saya lupakan sampai bila-bila akan tetapi pengalaman yang pahit itu biarlah terkubur dan saya akan paku dan pahatkannya sehingga apa yang dirasa dapat disimpan dan ditutup sedalam-dalamnya. Semua mengajar saya untuk terus berhati-hati apabila berkata-kata. Kejujuran sebenarnya sangat baik tetapi ia juga boleh memakan diri jika tersilap langkah. Apa yang ingin disampaikan sebenarnya adalah bersifat peribadi. Komunikasi yang berkesan apabila kita dapat berbicara secara empat mata dan tiada masalah komunikasi yang dihadapi. (bukan tidak ada tetapi dalam kadar yang sedikit).


Setiap daripada kita pasti mengharapkan yang terbaik untuk melangkah ke tahun baru ini. Semoga semuanya dipermudahkan dan Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk diri kita.


Selagi hayat masih ada dan saya masih berpeluang ini, saya ingin cuba untuk mendalami ilmu dunia dan akhirat. InsyaAllah. Inilah masanya untuk saya berubah kearah yang lebih baik. 


Ilmu tidak akan kita dapat sekiranya tidak dicari. Sebagai orang Islam kita wajib menuntut ilmu. Tanpa ilmu siapalah kita.

SELAMAT TAHUN BARU MUHARAM 1433H

Hari berganti-hari, tahun berganti tahun, Umur juga berganti (meningkat dari tahun ke tahun). Alhamdulillah diri ini juga diberikan kesempatan lagi untuk terus bernafas dan merasa akan kenikmatan hidup didunia ini.  

Diri ini bermuhasabah sejenak adakah diri ini sudah terus-terusan berubah ke arah yang lebih baik atau sebaliknya. Ternyata banyak lagi yang perlu di kejar. Ilmu akhirat. Ya Allah diri ini terkadang terlalu lalai dengan ilmu dunia sehingga lalai dengan menuntut ilmu akhirat.


Ku memohon dan berdoa agar diperkenankan segala permintaanku untuk menjadi insan dan muslimah yang baik, terbaik daripada sebelum ini. InsyaAllah.

Kehadiran bulan Muharam tahun ini dapat kita ambil manfaatnya kerana banyak kelebihannya. Tetapi terdapat beberapa perkara yang penting dan yang perlu diambil perhatian dalam beribadah pada bulan ini :-


1- Melakukan Perubahan Ke Arah Kebaikkan


Dengan kata lain kita juga hendaklah melakukan hijrah. Hijrah di sini dengan maksud berubah daripada melakukan kejahatan kepada kebaikan, daripada berakhlak buruk kepada berakhlak mulia dan daripada tidak bertakwa kepada bertakwa kepada Allah. Hijrah sebegini akan terus berkekalan sehingga hari kiamat. Sabda Nabi saw : “Orang yang melakukan hijrah yang sebenar ialah yang meninggalkan perkara yang dilarang oleh Allah”. 
(Riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim).Sambutan Ma’al Hijrah yang diadakan dengan penuh semangat dan pelbagai acara akan menjadi sia-sia dan tidak berfaedah sekiranya ia tidak disusuli dengan perubahan sikap dalam diri setiap individu muslim ke arah yang lebih baik.

2- Berpuasa Sunat


Bulan Muharram merupakan salah satu daripada bulan-bulan haram. Berpuasa pada bulan ini pada dasarnya dijanjikan dengan pahala yang besar. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Puasa yang paling utama selepas Ramadan ialah bulan Allah,Muharram dan solat yang paling utama selepas fardu ialah ialah solat malam”.(Riwayat Imam Muslim, Abu Daud, al-Tirmizi, Baihaqi, Ahmad)
Hadis ini dengan jelas menyatakan keutamaan berpuasa pada bulan Muharram berbanding bulan-bulan lain selain Ramadan. Hadis ini juga menjadi hujah bahawa kita digalakkan berpuasa sunatpada bulan Muharram lebih banyak berbanding bulan-bulan lain.

Puasa bulan Muharram lebih lagi digalakkan pada hari ’Asyura iaitu pada 10 Muharram. Puasa ‘Asyura ini pada asalnya adalah wajib. Kemudian menjadi sunat setelah puasa Ramadan difardukan sebagaimana sabda rasulullah saw hadis riwayat Muawiyah ra berkata : aku mendengar Nabi bersabda : Hari ini adalah hari ‘Asyura tidaklah wajib kamu berpuasa tetapi saya berpuasa. Maka sesiapa yang mahu ia boleh berpuasa dan sesiapa yang tidak mahu ia boleh berbuka. ( Imam al-Bukhari dan Muslim).

Galakan berpuasa pada hari ‘Asyura ini berdasarkan hadis riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim bahawa Ibn Abbas berkata : “Aku tidak melihat Rasulullah saw mengutamakan hari puasa yang dilebihkan atas hari lain kecuali hari ini, iaitu hari ‘Asyura dan bulan Ramadan”.

Berpuasa pada hari tersebut juga akan mendapat keampunan dosa setahun yang lalu sebagaimana hadis riwayat Abu Qatadah berkata bahawa Baginda saw ditanya tentang puasa ‘Asyura. Baginda menjawab :”Ia menghapuskan (dosa) setahun yang lepas”.( Riwayat Imam Muslim).

Terdapat sebahagian ulama yang berpendapat puasa pada hari ‘Asyura ini hendaklah dilakukan bersama sehari sebelumnya iaitu dinamakan juga dengan hari Tasu’a (hari kesembilan). Ini berdasarkan hadis hadis Ibn Abbas ra : “Ketika Rasulullah saw berpuasa pada hari ‘Asyura dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa, mereka berkata:Wahai Rasulullah saw Sesungguhnya hari itu adalah hari yang diagungkan oleh orang-orang Yahudi. Maka Nabi saw bersabda :”sekiranya aku masih hidup tahun hadapan, tentu aku akan berpuasa pada hari kesembilan”. ( Riwayat Imam Muslim)

Ada sebahagian golongan menyunatkan berpuasa pada hari 9,10,11 Muharram berdasarkan hadis Ibn Abbas : Hendaklah kamu perpuasa pada hari ‘Asyura dan hendaklah kamu menyalahi orang Yahudi padanya, berpuasalah sehari sebelum dan sehari selepasnya.

Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan al-Bayhaqi. Namun begitu hadis ini tidak boleh dijadikan hujjah untuk mensyariatkan sesuatu amalan kerana hadis itu adalah da’if lagi mungkar seperti yang dikatakan oleh Imam al-syaukaniy dalam Nayl al-Awtar. Al-Albaniy juga menghukum hadis itu da’if.

Oleh itu kita boleh memilih sama ada hendak berpuasa hanya pada hari ‘Asyura atau hendak berpuasa dua hari berturutan iaitu pada hari Tasu’a dan ‘Asyura. Kedua-dua cara ini mempunyai sandaran dalil masing-masing daripada hadis yang sahih. Seseorang itu juga boleh berpuasa pada hari-hari dalam bulan ini tanpa ditetapkan hari tertentu berdasarkan umum hadis keutamaan bulan Muharram berbanding bulan-bulan yang lain.
 



3- Berpuasa Sunat


Bulan Muharram merupakan salah satu daripada bulan-bulan haram. Berpuasa pada bulan ini pada dasarnya dijanjikan dengan pahala yang besar. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Puasa yang paling utama selepas Ramadan ialah bulan Allah,Muharram dan solat yang paling utama selepas fardu ialah ialah solat malam”.(Riwayat Imam Muslim, Abu Daud, al-Tirmizi, Baihaqi, Ahmad)
Hadis ini dengan jelas menyatakan keutamaan berpuasa pada bulan Muharram berbanding bulan-bulan lain selain Ramadan. Hadis ini juga menjadi hujah bahawa kita digalakkan berpuasa sunatpada bulan Muharram lebih banyak berbanding bulan-bulan lain.

Puasa bulan Muharram lebih lagi digalakkan pada hari ’Asyura iaitu pada 10 Muharram. Puasa ‘Asyura ini pada asalnya adalah wajib. Kemudian menjadi sunat setelah puasa Ramadan difardukan sebagaimana sabda rasulullah saw hadis riwayat Muawiyah ra berkata : aku mendengar Nabi bersabda : Hari ini adalah hari ‘Asyura tidaklah wajib kamu berpuasa tetapi saya berpuasa. Maka sesiapa yang mahu ia boleh berpuasa dan sesiapa yang tidak mahu ia boleh berbuka. ( Imam al-Bukhari dan Muslim).

Galakan berpuasa pada hari ‘Asyura ini berdasarkan hadis riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim bahawa Ibn Abbas berkata : “Aku tidak melihat Rasulullah saw mengutamakan hari puasa yang dilebihkan atas hari lain kecuali hari ini, iaitu hari ‘Asyura dan bulan Ramadan”.

Berpuasa pada hari tersebut juga akan mendapat keampunan dosa setahun yang lalu sebagaimana hadis riwayat Abu Qatadah berkata bahawa Baginda saw ditanya tentang puasa ‘Asyura. Baginda menjawab :”Ia menghapuskan (dosa) setahun yang lepas”.( Riwayat Imam Muslim).

Terdapat sebahagian ulama yang berpendapat puasa pada hari ‘Asyura ini hendaklah dilakukan bersama sehari sebelumnya iaitu dinamakan juga dengan hari Tasu’a (hari kesembilan). Ini berdasarkan hadis hadis Ibn Abbas ra : “Ketika Rasulullah saw berpuasa pada hari ‘Asyura dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa, mereka berkata:Wahai Rasulullah saw Sesungguhnya hari itu adalah hari yang diagungkan oleh orang-orang Yahudi. Maka Nabi saw bersabda :”sekiranya aku masih hidup tahun hadapan, tentu aku akan berpuasa pada hari kesembilan”. ( Riwayat Imam Muslim)

Ada sebahagian golongan menyunatkan berpuasa pada hari 9,10,11 Muharram berdasarkan hadis Ibn Abbas : Hendaklah kamu perpuasa pada hari ‘Asyura dan hendaklah kamu menyalahi orang Yahudi padanya, berpuasalah sehari sebelum dan sehari selepasnya.

Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan al-Bayhaqi. Namun begitu hadis ini tidak boleh dijadikan hujjah untuk mensyariatkan sesuatu amalan kerana hadis itu adalah da’if lagi mungkar seperti yang dikatakan oleh Imam al-syaukaniy dalam Nayl al-Awtar. Al-Albaniy juga menghukum hadis itu da’if.

Oleh itu kita boleh memilih sama ada hendak berpuasa hanya pada hari ‘Asyura atau hendak berpuasa dua hari berturutan iaitu pada hari Tasu’a dan ‘Asyura. Kedua-dua cara ini mempunyai sandaran dalil masing-masing daripada hadis yang sahih. Seseorang itu juga boleh berpuasa pada hari-hari dalam bulan ini tanpa ditetapkan hari tertentu berdasarkan umum hadis keutamaan bulan Muharram berbanding bulan-bulan yang lain. 


4- Puasa Khas 1 Muharam dan Sembilan awal Muharam

Walaupun bulan Muharram mempunyai banyak keutamaan, Namun diingatkan bahawa terdapat sangat banyak hadis tentang kelebihan beramal dalam bulam Muharram ini bertaraf palsu dan mungkar yang tidak boleh diamalkan sama sekali kerana sabda Rasulullah saw riwayat Imam al-Bukhari :” Sesiapa yang melakukan sesuatu amalan bukan daripada perintah kami maka amalan itu tertolak
( tidak diterima”).

Selain daripada puasa yang disebutkan di atas tiada lagi puasa khas yang lain seperti puasa khas 1 Muharram atau puasa khas Sembilan hari awal Muharram. Amalan ini berdasarkan hadis palsu iaitu;

1) Nabi bersabda :” Barangsiapa yang berpuasa pada akhir Zulhijjah dan hari pertama Muharram maka tidak telah mengkhatamkan tahun yang lalu dan memulakan tahun baru dengan puasa yang Allah jadikannya penghapus dosa selama lima puluh tahun. Hadis ini dikomentar oleh Ibn al-Jauziy sebagai palsu( al-Maudu’at).
2) Nabi bersabda :”Barangsiapa yang berpuasa sembilan hari dari awal maka Allah membina untuknya sebuah kubah yang luasnya satu batu persegi dan mempunyai empat buah pintu”.
( palsu,lihat al-Maudu’at, al-Fawaid)

Terdapat juga golongan yang menyunatkan amalan-amalan khas pada hari ‘Asyura seperti mandi, bersuci, solat khas malam ‘Asyura, memotong kuku, memakai wangian, memakai celak, menziarahi orang sakit, bersedekah, membuat bubur ‘Asyura dan banyak lagi amalan-amalan lain. Semua amalan tersebut dijanjikan dengan ganjaran-ganjaran yang tidak masuk akal. Amalan-amalan tersebut dihukum oleh ulama muhaqqiq sebagai bid’ah kerana tiada sandaran dalil yang sahih dari Rasulullah saw dan para sahabat ra. Bahkan upacara tersebut mencermin amalan Yahudi, Nasrani dan orang Quraisy zaman jahiliah dan perayaan Syiah Rafidhah sesudah kedatangan Islam. Imam mUslim meriwayatkan dari Abu Musa al-Asy’ariy katanya :” Adalah penduduk Khaibar berpuasa pada hari ‘Asyura dan mereka menjadikannya sebagai hari raya serta mereka memakaikan wanita-wanita mereka dengan perhiasan dan pakaian yang cantik-cantik.

Amalan-amalan di atas juga tidak pernah disunatkan oleh mana-mana imam empat mazhab.

5- Memasak Bubur 'Asyura

Memasak bubur ‘Asyura juga telah sinonim dengan bulan ini. Memasak bubur ini tidak menjadi masalah sekiranya seseorang itu berkeinginan untuk menjamu sanak saudara dan orang ramai. Menjamu makan merupakan amal soleh dan menepati ajaran al-Quran dan sunnah. Ia jadi masalah bila ditetapkan hanya pada bulan Muharram, tidak boleh pada bulan yang lain. Lebih teruk lagi bila amalan ini disandaran kepada Rasulullah saw. Perkara ini merupakan satu pendustaan atas nama Nami Muhammad saw. Ada juga yang menyandarkannya kepada Nabi Nuh as. Semua kisah tersebut adalah cerita dongeng Bani Israil. Demikian ditegaskan oleh Imam Ibn Kathir ra dalam kitabnya Qashas al-Anbiya’. 

6- Doa Awal Tahun

Berdoa merupakan satu ibadat dan perintah Allah SWT berdasarkan firman Allah SWT yang bermaksud : Berdoalah kamu kepadaKu, nescaya aku mustajab untuk kamu”.( Surah Ghafir ayat 60)
Begitu juga banyak hadis-hadis yang mendorong kita agar sentiasa berdoa. Sesiapa sahaja boleh berdoa pada awal Muharram dengan doa yang dikehendaki berdasarkan umum ayat al-Quran di atas. Mengadakan majlis khas dengan upacara khas dan dibaca doa khas pada awal tahun dan akhir tahun dengan anggapan akan dihapuskan dosa selama setahun perlukan dalil yang sahih daripada amalan Nabi saw atau para sahabat. Tapi ternyata tiada satu pun hadis Nabi saw atau atsar yang menunjukkan para sahabat mengamalkan doa khas Muharram. Mustahil akan ada hadis Nabi saw dalam perkara ini memandangkan penetapan tahun Hijriyyah ini ditentukan oleh Amir al-Mukminin Sayidina Umar bin al-Khattab ra iaitu setelah lama kewafatan Rasulullah saw. 


SUMBER : al-fikrah

  
 

ALUMNI KUIS



Tempat TUMPAH ILMUKU DISINI. Berapa lama suah tidak aku jejakkan kaki kesini. Masa akhir kesini ingin mengambil SIJIL di Bahagian Peperiksaan. Selepas itu tiada jejak aku kesini. :-)

Terima kasih kepada kawanku yang bernama Hamidoon iaitu salah seorang MPP (Majlis Perwakilan Pelajar) telah memberitahu kepada saya bahawa KUIS akan membuat satu Majlis ALUMNAI kepada semua Ex-Student yang pernah menuntut ilmu disana. Saya mengambil keputusan untuk turut serta dan segera memohon cuti. Alhamdulillah dapat sudah.


Disebalik suasana disana..










BIRTHDAY MAK NGAH ISTERI USTAZ JALAL

Salam'alaik semua... Kali ini saya ingin bercerita tentang....

Tarikh keramat untuk Mak Ngah iaitu isteri tercinta kepada Ustaz Jalal. Birthdaynya telah iraikan di Pejabat Albaghdadi Method bersama-sama Ez Qurban. Wah kelihatan ceria wajah Mak Ngah masa nih...

Apa-apa pun saya orang yang paling happy sebab dapat makan lagi....:-) Disebalik tabirnya....Di bawah ini...






TENTANG SAYA....

Salam'alaik semua... Kali ini saya ingin bercerita tentang....

Lamanya menghilang...lepas tu muncul balik....kemudian menghilang dan muncul semula...Yea...begitulah saya dan blog...kejap-kejap rapat kejap-kejap jauh....

Setelah sekian lama menyepi disini, kini diriku terpanggil semula untuk memeriahkan semula blog yang sudah lama ketinggalan dengan pelbagai cerita-cerita terkini.

Sebenarnya banyak sangat cerita yang ingin dikongsi bersama. Semuanya tersimpan di list draf saya. Semuanya tak di publishkan lagi. Kenapa? kerana banyak sangat cerita....Hehehehe...


Selepas ini cerita ama dan baru akan di publishkankan.. Untuk tatapan sahabat yang ku kenali..:-)